Syylät – Mitä sinun pitää tietää

 

Syylät ovat pieniä, usein kovia kyhmyjä, jotka kehittyvät jalkojen kovempaan ihoon ja joskus käsiin.

Niiden ulkonäkö vaihtelee ja ne voivat näkyä yksittäisinä tai rykelminä. 

Ne johtuvat ihmisen papilloomaviruksen (HPV) infektiosta, joka aiheuttaa keratiinin - kovan proteiinin, josta myös hiukset ja kynnet muodostuvat - kehittymistä ihon pintakerrokseen. Tämä aiheuttaa syylän kovan ja karkean tekstuurin. 

Useimmille ihmisille kehittyy syylä jossain vaiheessa elämäänsä, mutta niitä kuitenkin aiheutuu yleisimmin lapsille ja teini-ikäisille. 

Syylät voivat olla erittäin tarttuvia, sillä ne voivat tarttua ihokontaktin, mutta myös likaantuneiden alueiden ja pintojen, kuten suihkutilojen tai uima-altaiden kautta. Syylät eivät kuitenkaan näy heti, eli jos olet saanut tartunnan, sen muodostuminen voi kestää viikkoja tai jopa kuukausia. 

Kontakti syylän viruksen kanssa on erilainen jokaiselle henkilölle, koska immuunijärjestelmämme reagoivat eri tavalla. Kaikilla syyliä ei kehity ollenkaan. Plantaariset syylät ovat 10-15 kertaa harvinaisempia, kuin tavalliset syylät. 

Vaikka syylät muualla kehossa voivat kadota itsestään, plantaariset syylät tarvitsevat yleensä hoitoa. On olemassa useita tapoja syylän poistamiseksi, mutta yleisimmät menetelmät ovat:

  • Salisyylihappo
  • Kemialliset hoidot
  • Kylmähoidot

 

Nämä kaikki toimivat eri tavoin saavuttaen saman tuloksen: virus poistuu ja kova kasvu pehmenee. Aika, jonka hoito kestää voi vaihdella henkilöstä toiseen ja voi kestää jopa kaksi vuotta, että syylä on täysin poistunut. 

Scholl tarjoaa helpotusta syyliin jäädyttävän syylänpoistajan muodossa. Tämä tuote perustuu nestemäisen typen jäädyttävään menetelmään, jonka tyypillisesti tekevät lääkärit, mutta sellaisessa muodossa, että voit käyttää sitä turvallisesti kotonasi. Käytön ei pitäisi sattua sen vaikutuksista huolimatta. Se toimii jäädyttämällä syylän tai syylät muodostaen rakkulan alueen päälle. Se irtoaa luonnollisesti kahden viikon kuluessa, kun kehosi korvaa syylän terveellä kudoksella. 

Syylien takia ei yleensä tarvita lääkärin apua, mutta kuten kaiken tunnistamattoman kanssa, joka kasvaa ihollasi tai josta olet huolissasi, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. 

Tällaisia tapauksia voi olla, jos syylä:
  • Muuttaa ulkomuotoaan
  • Vuotaa verta
  • Aiheuttaa huomattavaa kipua
  • Leviää
Muulloin voit hoitaa syylän Schollin jäädyttävällä syylänpoistajalla ilman, että sinun täytyisi lähteä kotoasi.