Kovettunut iho

Paksuuntuneella ja kovettuneella iholla jalkojen tietyissä osissa on suojaava tehtävä. Toisaalta laajalti kovettunut iho voi aiheuttaa onglemia jalkojen hyvinvoinnille ja kovettumia yleensä pidetään vähemmän kauniina. Onneksi on olemassa helppoja tapoja poistaa kovettunut iho kotioloissa. Lue hyödylliset vinkit, jotka pitävät jalat sileinä ja hyvinvoivina.

Millaisia jalkojen kovettumat ovat?

Kovettumat ovat ihon kovia kohtia, jotka syntyvät, kun ihon ulkokerros paksuuntuu ja kovettuu. Tämä on ihosi tapa suojautua hankaukselta ja paineelta, jota esim huonosti istuvat kengät aiheuttavat.

Kovan ihon alueet ovat yleisimpiä jalkojen osissa, jotka altistuvat eniten kitkalle ja paineelle – päkiä, isovarpaan alapuoli, kantapään reuna ja varpaat (erityisesti pikkuvarvas) .

Jatkuvalla kitkalla ja paineella nämä paksun, kovan ihon alueet voivat kehittyä känsiksi tai liikavarpaiksi. Känsä on yleensä suurempi ja esiintyy jalan pohjassa tai sivulla. Liikavarvas on yleensä pienempi, siinä on keskusydin ja se esiintyy varpaiden päällä tai sivulla. Känsä voi näyttää väriltään keltaiselta tai ruskealta ja reunoiltaan epäselvemmältä kun taas liikavarvas on väriltään valkoinen ja siinä on selkeä rengasmainen muoto. Känsästä häviää tunto sen paksuuden vuoksi, mutta liikavarvas voi olla hyvinkin kivulias.

Mikä aiheuttaa kovettuman jaloissa?

Jalkoihin kohdistuvan paineen ja kitkan lisääntyessä iho suojautuu muodostamalla lisää ihosoluja, joista muodostuu paksu, kovettunut ihokerros. Nämä kovan ihon alueet ikävä kyllä lisäävät edelleen kenkien aiheuttamaa painetta ja kitkaa, mikä pahentaa kovettumia vielä lisää. Painetta ja kitkaa iholla lisäävät:

 • Huonosti istuvat, tiukat, kapeat tai korkeakorkoiset kengät
 • Aktiviteetit, kuten juoksu, kävely tai seisominen pitkiä aikoja
 • Jalkojen poikkeavuudet, kuten nivelet tai varpaan epämuodostumat, ja jalkaterät, jotka kiertyvät sisään- tai ulospäin kävellessä
 • Ikääntyvä iho, joka on vähemmän elastinen ja sisältää vähemmän rasvakudosta jalkojen pehmusteena

Kuinka jalkojen kovettumia voi hoitaa?

Paras tapa päästä eroon kovettumista on poistaa jalkoihin kohdistuvan hankauksen ja paineen syy– vaihtaa kengät ja poistaa jaloista paksuuntunut iho.

Voit myös pyrkiä vähentämään kenkien aiheuttamaa kitkaa ja painetta:

 • Suojapehmusteiden ja laastarien käyttäminen kovettuneilla alueilla.
 • Pohjallisten käyttäminen jalkoihin kohdistuvan paineen uudelleenjakamiseksi. Tutustu Schollin pohjallisten valikoimaan kenkien mukavuuden lisäämiseksi.

Voit poistaa kovettumat jaloistasi nopeasti:

 • Raspaa kovettumat jalkaraspilla. Liota ennen raspaamista jalkojasi lämpimässä vedessä, johon olet lisännyt Scholl Raikastava jalkakylpysuolaa 10 minuutin ajan raspaamisen helpottamiseksi. Paristokäyttöinen Scholl jalkaraspi on vaivaton, nopea ja hellävarainen voi auttaa poistamaan kovan ihon hellävaraisesti.
 • Käytä jalkavoidetta, joka sisältää kovettumien muodstumista ehkäiseviä ainesosia, kuten ureaa,. Kokeile Schollin kuivan ihon PediMask™ -jalkanaamioita, jotka on suunniteltu ravitsemaan jalkojen kuivaa ihoa.

Jos kovettumat kipeytyvät tai jos olet huolissasi kovettumasta tai liikavarpaasta, ota yhteyttä lääkäriin.

Kuinka kovettumia voi ennaltaehkäistä

Estä kovettumien muodostuminen jalkoihin kokeilemalla seuraavaa:

 • Käytä mukavia kenkiä, jotka istuvat kunnolla. Vältä korkokenkiä, tiukkoja tai kapeita kenkiä
 • Käytä korkealaatuisia pohjallisia vähentääksesi kenkien aiheuttamaa hankatumista ja painetta
 • Huolehdi hyvästä jalkojen hygieniasta – pese ja kuivaa jalat perusteellisesti ja käytä jalkavoidetta joka päivä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top