Kipeät jalat

Mitä kipeillä jaloilla tarkoitetaan?

  • Jalka koostuu 26 luusta, 33 nivelestä ja yli 100 lihaksesta, nivelsiteestä ja jänteestä. Ne kantavat kehon painoa samalla kun ne toimivat iskunvaimentimina ja tukena kävellessä. Kaiken tämän vuoksi jalat voivat kipeytyä helposti.
  • Kipeät jalat on yleensä akuutti tila, joka voi kestää muutamasta tunnista muutamaan viikkoon vaikeimmissa tapauksissa.
  • Kun kipu jatkuu 3 kuukautta tai kauemmin, tila luokitellaan krooniseksi jalkakivuksi.
  • Jalkojen kipeytymistä voi aiheuttaa epänormaali kävelytyyli, pitkäaikainen paikallaan seisominen, ylipaino, huonosti istuvat kengät, ikääntyminen, liikunnan puute, diabetes, nivelrikko ja juokseminen tai hyppääminen kovalla alustalla.

Miten kipeät jalat oirehtivat?

Kipeissä jaloissa voi tuntua nilkkakipua, pistelyä, jomotusta, jalkojen heikkoutta, kipuja ja tunnottomuutta. Kipu voi myös rajoittaa jalkojen toimintaa, kuten jalan nostamista tai laskemista alas.

Jotkut oireet voivat myös vaihdella kivun aiheuttajan mukaan. Vaivaisenluun kipu aiheutuu isonvarpaan tyvinivelen ulkonevasta kyhmystä kun taas kantapään kipu voi johtua tulehduksesta kantapään ympärillä.

Jos jalat ovat tulehtuneet, turvotus ja punoitus on silmin havaittavissa.

Miten kipeitä jalkoja voi hoitaa?

Jalkakipujen hoidon perusta riippuu siitä, onko tila akuutti vai krooninen.

Akuutisti kipeiden jalkojen särkyä voi lievittää käyttämällä kuuma- tai kylmäpakkauksia, jumppaamalla ja käymällä fysioterapiassa. Erilaisia pehmusteita, geelisuojaimia ja kantapäätyynytuotteita voidaan käyttää kävelykipujen lievittämiseen. Schollilta löytyy mittava valikoima erilaisia kengissä käytettäviä pohjallisia, jotka tukevat jalkaa ja voivat auttaa kipeitä jalkoja. Scholl In Balance kipua lievittävät pohjalliset ovat myynnissä vain apteekeissa (CE-mekityt lääkinnälliset laitteet), Scholl Gel Active pohjalliset laajalti hyvinvarustetuissa marketeissa ja tavarataloissa.

Myös tavalliset reseptivapaat kipulääkkeet, kuten tulehduskipulääkkeet, voivat lievittää kipua tehokkaasti.

Jos kipu kuitenkin kestää yli 3 kuukautta, on parasta kääntyä lääkärin puoleen, joka voi selvittää kroonisen jalkakivun syyn.

Mitä muuta voi tehdä estääkseen jalkojen kipeytymisen?

Tunnista, mitkä kengät saavat jalkasi kipeiksi ja lopeta niiden käyttö.

Kokeile jalkojen venytysharjoituksia estääksesi lihaksia rasittumasta liikaa.

Käy jalkahoidossa hoitaaksesi ja rentouttaaksesi kipeytyneitä jalkoja. Kotioloissa kylvetä jalkojasi lämpimässä vedessä, johon olet lisännyt Scholl jalkakylpysuolaaja anna jalkojesi nauttia vedessä n.10 minuuttia.

Käytä kengissäsi korkealaatuisia Schollin pohjallisia vaimentamaan jalkoihin kohdistuvia iskuja ja pehmentämään askelia. Scholl In Balance kipua lievittävät pohjalliset ovat myynnissä vain apteekeissa (CE-mekityt lääkinnälliset laitteet), Scholl Gel Active pohjalliset laajalti hyvinvarustetuissa marketeissa ja tavarataloissa.

Tarvittaessa keskustele apteekkisi kanssa kipulääkkeistä, jotka vähentävät jalkojen särkyä. Pitkäaikaisten kiputilojen syyt on aina syytä selvittää lääkärin kanssa.

Miten ennaltaehkäistä jalkojen kipeytymistä?

Käytä aina vain hyvin istuvia ja sinulle sopivia kenkiä sekä käytä kuhunkin tilanteeseen tai aktiviteettiin tarkoitettuja kenkiä.

Tee venyttely- ja vahvistusharjoituksia jaloille.

Säilytä terve kehon paino vähentääksesi jalkoihin kohdistuvaa painetta.

Hiero jalkoja usein.

Huolehdi aina hyvästä jalkahygieniasta.

Käytä kengissäsi korkealaatuisia Schollin pohjallisia

Jalkojen yleisen terveyden optimointi

Yksinkertainen hoitorutiini auttaa pitämään huolta jaloistasi:

– Päivittäinen hoito: Pese ja kuivaa jalat huolellisesti -muista myös varpaanvälit- ja käytä jalkavoidetta joka päivä

– Jalkineet: Varmista, että kenkäsi istuvat oikein (sekä leveydeltä että pituudelta) ja ovat käyttötarkoitukseensa sopivat

– Jalkojen ulkonäkö: Tarkista jalkojen ulkonäkö säännöllisesti mahdollisten muutosten varalta

– Liike ja joustavuus: Tarkkaile jalkojen liikkuvuutta ja kivuttomuutta; yksinkertaiset venytykset voivat auttaa

– Varhainen reagointi: Keskustele lääkärin kanssa, jos sinulla on huolenaiheita jalkojen terveyteen liittyen

Scroll to Top